Så… vad är sublimering exakt och hur fungerar det? Så i hantverksvärlden hänvisar sublimering till DYE-sublimering som är en utskrifts- och överföringsmetod som kan skapa en högkvalitativ och fullfärgsdesign. Det kallas sublimering eftersom vi ändrar formen, men inte essensen, i processen. Vi värmer upp bläcket till ett gasformigt tillstånd, som tränger in i vårt föremål och kyls sedan tillbaka till ett fast tillstånd för att skapa en permanent design.

Sublimation använder ett speciellt bläck från dye-sublimation-skrivare som sedan kan överföras till ett annat objekt med en kompatibel beläggning. Du skriver först ut en design på det du vill ha med en sublimeringsskrivare — som använder speciellt sublimeringsbläck på ett speciellt transferpapper —som sedan använder höga temperaturer och tryck för att överföra bläcket permanent till något annat som har en beläggning som kan absorbera bläcket, till exempel en polyester T-shirts eller en belagd keramisk mugg.

Efter att sublimeringen har svalnat, vilket sker ganska snabbt, blir designen inbäddad i objektets yta och kommer inte att spricka, gnugga av eller tvättas bort.

Sublimering kommer att hålla lika länge som vilken yta du än lägger den på, vilket är VÄLDIGT coolt. Och du kan inte känna sublimeringen – det är som att det bara blir en del av tyget eller föremålet, vilket det i princip är. Färgsublimeringsprocessen kan skapa vackra fullfärgsdesigner med kontinuerliga toner som är riktigt levande!

VAD KAN DU SÄTTA SUBLIMATION PÅ?

Du kan använda färgsublimeringsprocessen på polyester T-shirts, väskor, förkläden, trädgårdsflaggor och örngott, ja, men också saker med en polyesterbeläggning, som det finns riktigt många av! Du kan sublimera otaliga föremål… keramiska muggar, tumlare i rostfritt stål, musmattor, pussel, glasunderlägg, ugnsvantar, det finns SÅ många saker! Det är också möjligt att göra saker med trä när du använder ett speciellt lager. Om det är något du vill sublimera kan du förmodligen hitta ett sätt att göra det på!